20 лютого 2015



Зустрічаємо весну – 

             добра бажаєм в Масляну! 



Широка Масляна,
Ми тобою хвалимось,
На горах катаємося,
Млинцями об'їдаємося!

В перший день масляного тижня - у читальному залі  нашої бібліотеки разом з обласним краєзнавчим музеєм  була організована книжкова виставка «Зустрічаємо весну – добра бажаєм в Масляну!». Експозиція знайомить читачів із звичаями стародавнього слов'янського свята, з іграми, забавами та піснями, рецептами приготування рум'яних млинців, та обрядовими ляльками. 


      Свято Масляної триває цілий тиждень . Під час святкування люди радісно зустрічають весну і проводжають зиму . Головні герої цього свята : сонце , млинці і лялька Масниця.
   
Лялька «Масляна» - обов'язковий атрибут цього свята , так як вона є символом зникаючої Зими.
 Опудало Масляної в людський зріст обов'язково спалювалося, символізуючи перехід з однієї пори року в інше, а Домашня Масляна(Масниця) знаходилася вдома до наступного року і вважалася сильним оберегом житла, виконуючи заповіти господарів будинку. Зберігали ляльку цілий рік в червоному кутку або біля входу в житло.
   Яскрава, весела і добра Масляна здавна вважалася святом сімейним. Це свято дає чудову можливість підтримувати зв'язки з родичами і друзями, сходити один одному в гості і попросити вибачення у тих, кого можливо колись образили.

«Пані Масляна» святкується багатьма народами. І неважливо хто в кого запозичив традиції - важливе саме свято, його дух, а також пам'ять про своє коріння і повага до традицій предків.
 


Немає коментарів:

Дописати коментар