26 лютого 2015


У ЛЮТОМУ 1863 - АМЕРИКАНСЬКИЙ ПИСЬМЕННИК СЕМЮЕЛЬ КЛЕМЕНС УПЕРШЕ ПІДПИСАВСЯ ПСЕВДОНІМОМ «МАРК ТВЕН»


ПСЕВДОНІМОМ «МАРК ТВЕН»
ПСЕВДОНІМОМ «МАРК ТВЕН»Вже понад століття діти всього світу зачи­туються книгами американця Марка Твена. Його герої Том Сойєр і Гек Фінн неоднора­зово з'являлися на екранах у численних фільмах і мультфільмах. Але до сьогодні не всі знають, що насправді «Марк Твен» - псевдонім автора, справжнє ім'я якого - Семюель Клеменс.





ПСЕВДОНІМОМ «МАРК ТВЕН»У серпні 1862 Семюель одержав запрошення стати співробітником газети «Терріторіал ентерпрайз» у Вірджині-Сіті. Ось де і довелося Семюелю Клеменсу шукати для себе псевдонім. Не довго думаючи, він згадав рідну річку і взяв собі в якості псевдоніма вислів лотових на Міссісіпі, які викрикували «марк твен» («мірка 2»), що означало достатню глибину для безпечного плавання. Так на просторах Америки і з'явився письменник Марк Твен, який зумів у майбутньому завоювати світове визнання літературною творчістю.

   У 1865 році до Твена прийшов перший літературний успіх, його гумористична розповідь « Знаменита стрибаюча жаба з Калавераса » була передрукована по всій країні і названа «кращим твором гумористичної літератури , створеним в Америці до цього моменту».
   Протягом декількох років він мандрує з газети в газету як репортер і фейлетоніст. Як кореспонденту «Альта Каліфорнія» йому вдається взяти участь у середземноморському круїзі на пароплаві «Квакер-Сіті», під час якого він зібрав матеріал для своєї першої книги «Простаки за кордоном». Тоді ж письменник   побував і в Україні, відвідавши такі міста, як ОдесаСевастопіль та Ялта

ПСЕВДОНІМОМ «МАРК ТВЕН»     Цікаво, що свою найпопулярнішу книгу «Пригоди Тома Сойєра», автор спершу за­думав як книгу для дорослих. У цій книзі він прагнув показати вади суспільства очима дитини. Але, несподівано захопившись опи­сом дитячих вражень, Твен-Кпеменс сам повернувся у дитинство і написав блиску­чий пригодницький роман, тим самим зро­бивши подарунок дітям усього світу.

Немає коментарів:

Дописати коментар