03 лютого 2016

Facebook-ефект

Facebook (у дослівному перекладі з англійської — «Каталог осіб») створив, будучи студентом, американський програміст Марк Цукерберг (Mark Zuckerberg). Проект майбутньої соціальної мережі формувався досить довго. Ім'я продукту походить від однойменної назви списків всіх учнів і персоналу, які вивішувалися в академії Phillips Exeter. Пізніше Цукерберг вирішив реалізувати подібний проект в Гарвардському університеті, але отримав відмову від адміністрації освітнього закладу. Однак жодні перепони не могли зупинити Цукерберга: через деякий час Марк зламав базу даних університету і незабаром створив інтернет-портал Facemash. Сайт виводив фотографії студентів і пропонував користувачеві вибрати найбільш вдалу. Портал став дуже популярним за короткий час, а історія зі зломом бази даних наробила багато шуму. 
Деякий час про Цукерберга не було нічого чутно, але  4 лютого 2004 року в кімнаті гуртожитку Гарвардського університету, де жив Марк, відбувся запуск нового, тоді ще маловідомого, проекту — соціальної мережі Facebook. Допомога у створенні мережі надали приятелі Цукерберга: Дастін Московіц (Dustin Moskovitz), Кріс Хьюз (Chris Hughes) і Едуардо Саверін (Eduardo Saverin). Незабаром в мережі з'явилися перші акаунти, а через деякий час ресурс став провідною системою спілкування студентів Гарварду. Завоювавши велику популярність у користувачів, мережа стала поширюватися спочатку в США, а потім і у всьому світі. 
Сьогодні Facebook — найбільша міжнародна соціальна мережа, в якій зареєстровано понад 500 мільйонів користувачів з усіх точок земної кулі. Примітно, що в 2010 році Facebook обійшла за кількістю відвідувань у США відому пошукову систему Google.

У Facebook можна знайти сторінки  відомих людей та політиків.
Про мережу Facebook сучасний американський письменник Бен Мезрич написав книгу "Миллиардеры поневоле.Альтернативная история создания Facebook". А 2010 року вийшов фільм "Соціальна мережа" про історію створення Facebook.

Немає коментарів:

Дописати коментар