13 лютого 2016

Усі ми прагнемо любові


День святого Валентина, або, як його інакше називають, День всіх закоханих, відзначається в нашій країні не так давно, хоча саме свято існує вже багато століть.
За цей час, він так органічно увійшов у наше життя, так припав нам до душі, що сьогодні без цього Дня ми не уявляємо свого календаря.
Тисячі закоханих чекають настання 14 лютого з не меншим завмиранням серця, ніж приходу Нового року - готують подарунки, вірять в диво і в те, що покровитель усіх закоханих - святий Валентин у цей день допоможе їм у виконанні найзаповітніших бажань.



Майже у всіх країнах в День святого Валентина прийнято дарувати коханим подарунки і валентинки. А ще в цей день люблять влаштовувати весілля і вінчатися.
Америка
На початку XIX століття у американців з'явився звичай - у День святого Валентина дарувати коханим фігурки з марципана. А марципани в ті часи вважалися великою розкішшю! І ще у американських дітей у цей день прийнято дарувати подарунки хворим і самотнім людям.
Англія
В Англії раніше вирізали дерев'яні «ложки любові» і дарували їх своїм коханим. Їх оздоблювали сердечками, ключами й замковими щілинами, що символізувало: шлях до серця відкритий.
Є дуже гарна легенда про те, як Афродіта наступила на кущ білих троянд і зачервонила троянди своєю кров'ю. Так з'явилися червоні троянди. Вважається, що родоначальником традиції дарувати коханим саме червоні троянди виступив Людовик XVI, який підніс такий букет Марії-Антуанетті.
Ще в Англії є повір'я - перший чоловік, якого побачиш в цей день, і є твій суджений. Тому незаміжні дівчата стають в цей день раніше і біжать до вікна - видивлятися судженого.
Франція
У День закоханих французи проводять різні романтичні конкурси. Наприклад, дуже популярний конкурс на найдовшу серенаду - пісню про кохання. А ще саме у Франції вперше було написано послання-чотиривірш. І звичайно, прийнято дарувати в цей день коштовності.
Японія
Це свято в Японії святкується з 30-х рр. минулого століття. Цікаво, що в Японії День святого Валентина вважається виключно чоловічим святом, тому подарунки на це свято дарують в основному чоловікам, як правило, шоколад (в основному у вигляді фігурки святого Валентина), а також всілякі одеколони, бритви і т. п. І якщо жінка подарувала чоловікові таку шоколадку, то рівно через місяць, 14 березня, він підносить їй подарунок - білий шоколад. Так що 14 березня у японців знову настає свято, яке називається «Білий день».
А ще японці проводять конкурс на найгучніше і яскраве любовне послання. Юнаки та дівчата вилазять на поміст і звідти кричать про свою любов.


Але потрібно відзначити, що День святого Валентина популярний все-таки не скрізь. Наприклад, в Саудівській Аравії це свято взагалі заборонений. В країні навіть існує спеціальна комісія, яка ретельно стежить за тим, щоб День закоханих ніхто не відзначав.  Уяви собі: в цей день суворо забороняється продавати плюшевих ведмедиків, сердечка, червоні троянди та інші традиційні для цього свята подарунки.

На щастя,  ми живемо в Україні, а у нас святкування Дня закоханих  не заборонено, а навіть заохочується! Тому зі святом усіх! Святкуйте, вітайте, даруйте подаруночки!



Немає коментарів:

Дописати коментар