21 вересня 2015

21 вересня - Міжнародний день миру 


     Це свято відзначають у всьому світі за ініціативою Генеральної Асамблеї ООН як день всесвітньої відмови від насильства і вогню. Його почали святкувати в 1982 році. Відповідно до резолюції від 30 листопада 1981 року кожен третій вівторок у день відкриття чергової сесії ООН проходило святкування Міжнародного дня миру. Проте в резолюції від 7 вересня 2001 року Генеральна Асамблея ООН прийняла постанову, за якою з 2002 року святкування «Міжнародного дня миру» мали вже проходити кожен рік в одну і ту ж дату - 21 вересня.
     У цей день ООН закликає всі країни зупинити військові дії і хоча б на 24 години припинити проливати кров. Відмова від насильства і воєн - це не просто гучні слова, а необхідність для подальшого розвитку людства. Тільки мирні переговори та вирішення наявних проблем шляхом діалогу і компромісних рішень можуть дати дійсно відчутні результати і користь для всього людства. У рамках святкування «Міжнародного дня миру» завжди проходять заходи, метою яких є залучення уваги саме до проблеми світу і ефективним способам його досягнення. Невід'ємною процедурою початку святкових заходів служить символічний дзвін «Дзвона миру».
     Цей дзвін був відлитий з монет, які зібрали діти з 60 країн світу. На дзвоні красується напис, яка відома багатьом: «Хай живе загальний мир у всьому світі». Його подарувала Японія ООН в 1954 році. Тоді ж його помістили в дуже красиве місце, що знаходиться в саду західного дворика, який розташований поряд з Секретаріатом ООН. Церемонія триває приблизно 15 хвилин, в ході якої обов'язково є місце і хвилині мовчання, в пам'ять про тих, хто загинув у військових конфліктах. Церемонія завжди проходить за участю Генерального секретаря ООН, який і дзвонить у «Дзвін миру». До слова сказати, цей дзвін дзвонить всього два рази на рік.
     Перший раз його можна почути навесні, у день весняного рівнодення, а другий раз - вже з нагоди святкування «Міжнародного дня миру».
     Привернути увагу до проблеми миру на землі - ось основна мета цього свята. У всіх куточка світу, навіть у далекій Африці, проводять заходи, спрямовані на залучення уваги до того, як багато в нашому світі агресії і зла, безглуздих смертей і ненависті. Нехай дитячі малюнки з яскравим усміхненим сонечком або дитячі хорові пісні про дружбу комусь і здадуться невинними іграми, але вони несуть величезний сенс і заклик до тих, хто ще не відмовився від зброї, все ж таки це зробити.
     У нашому світі дуже багато цікавих речей, невідомих фактів і нерозкритих потенціалів самої людини. До чого військові конфлікти, коли є хвороби, які вбивають без зброї і насильства? Саме з цим варто боротися, а не прагнути продемонструвати свою вогневу міць і перевага в силі. Війна і агресія - це не спосіб вирішення проблем, вони тільки все ускладнюють, приносять багато горя і нещасть. Для тих, хто весь час жив у світі і благополуччя, ці слова нічого не значать. Їм важко оцінити ту величезну роль «Міжнародного дня миру» для тих людей, хто чув розриваються снаряди під вікнами свого будинку. І щоб цього більше не сталося, вони готові зробити багато що. Спроба донести до людства думка про важливість миру і спокою хоча б 21 вересня коштує і Вашої уваги. Нехай семінари, зустрічі, виставки, виступи та концерти, приурочені до «Міжнародного дня миру», стануть не просто черговим непотрібним заходом , а дійсно важливою подією у світовому масштабі.
     День миру в Україні встановлений Указом Президента в 2002 році і відзначається щорічно 21 вересня - в Міжнародний день миру. Таким чином Україна підтримує рішення Генеральної Асамблеї ООН і підтверджує відданість країни ідеалам миру.

Немає коментарів:

Дописати коментар