12 квітня 2017

Писанка - сонце в долонях!




Наближається головне християнське свято - Великдень. Люди у цей день дарують одне одному фарбовані яйця. 
Яйце здавна вважається символом життєдайної сили, адже таїна зародження життя завжди зачаровувала людей. У багатьох народів світу яйце вважають початком життя.
У наших пращурів- слов'ян яйце було символом вічного оновлення природи. Отож не дивно, що воно  використовувалося в обрядових святах ще задовго до прийняття християнства. І саме у весняних святах - на честь Сонця, Землі, Весни і Води. Яйце - це символ Землі, а жовток - Сонця.
Писанка, яскраве розписане яйце, є символом свята Пасхи. За легендою перше пасхальне яйце Свята Марія Магдалина піднесла могутньому римському імператору Тиберію, коли прийшла сповістити про воскресіння Христа. У той час було прийнято підносити імператору подарунки. Багаті люди приносили коштовності, а бідні, що могли. Отож Марія Магдалина і подарувала яйце, бо не мала нічого, крім віри.
Крашанки у віруючих  завжди слугували символом Воскресіння. У країнах Європи так само, як в Україні, здавна існував звичай  на Великодні свята дарувати один одному крашанки та писанки. Цей звичай перетворився в ритуал, якого дотримувались не лише прості люди, а й вельможні особи. Великодні подарункові яйця виробляли з порцеляни, кришталю, дерева, коштовного каміння, срібла та золота. Серед них були справжні шедеври мистецтва. 
Вважається, що чим більше яєць буде подаровано і отримано в подарунок, тим щасливішим для людини складеться рік. Адже Великодні посвячені писанки та крашанки приносять у дім щастя, добробут і благословення.
Існує багато технік розпису яєць, про які ви можете дізнатися з книг  та журналів у нашій бібліотеці. А для тих, хто не хоче довго гаяти час, пропонуємо переглянути це відео.








Немає коментарів:

Дописати коментар