12 жовтня 2016

День козацтва.
День захисника  України.

День козацтва. День захисника  України.
З давніх-давен, так повелося… 
Сутужно жити довелося… 
Й на тернах рідної країни, 
Зросло козацтво України. 
Як промінь ясний з поміж неба, 
В захисниках була потреба, 
І тут з’явився він – козак, 
Сталевих шабель він мастак. 
Він вільним був, із духом сильним, 
Був мужнім, хвацьким та кмітливим, 
Народ в обіду не давав, 
Невпинно ворогів вбивав. 
За святу землю, матір, Бога, 
Була йому одна дорога. 
За покликом людської долі, 
     Щоб зберегти безцінну волю. 
Немало пройдених шляхів, 
Лягло й немало ворогів, 
Та лиш КОЗАК стоїть й понині, 
На нашій славній Україні. 
                       Антоніна Чернишенко

 Відтепер 14 жовтня, на Покрову, українці відзначатимуть велике державне свято — День захисника УкраїниЦе прекрасна нагода зазирнути в сторінки історії та згадати не лише козаків, але й усіх, хто нині покликаний захищати нашу Батьківщину, і не лише зі зброєю в руках. 
   День захисника України ніколи не буде традиційним святом з масовими гуляннями та веселими дійствами. Це свято пам’яті про наших гордих предків, які пером і словом, вогнем і мечем виборювали право на незалежність рідної держави; свято вшанування козацької доблесті та звитяги; свято вдячності ветеранам Другої світової, які також воювали за свою землю. І, нарешті, це день усіх героїв сьогодення, які хоробро боронять кордони України, та усіх тих, хто поклав своє життя на Сході країни в ім’я суверенності та єдності нашої держави. 
   14 жовтня обрали не випадково. Споконвіків на свято Покрови наші пращури вшановували воїнів-захисників. Традиція ця дуже давня і походить ще з часів Київської Русі. Козаки вважали Покрову своєю заступницею.
На Січі була церква на честь Покрова Пресвятої Богородиці з іконою її Покрова. Збираючись у похід на ворога, козаки проводили молебень до своєї Покровительки. Повернувшись щасливо з походу, дякували Їй за збережене життя.
   День захисника України — свято не тільки військових. Це свято нескорених, свідомих громадян, які вболівають за долю нашої країни, день усіх небайдужих, які своєю професійною діяльністю, сумлінною працею, волонтерською роботою забезпечують Україні захист — економічний, гуманітарний, інформаційний.

Читайлик вітає вас із наступаючими цими важливими для нашого народу святами! Бажає нам усіх козацьких вчинків, звитяг і глибокої духовності, будьмо вільні, щасливі, успішні – у здоров’ї, мирі та злагоді!


Немає коментарів:

Дописати коментар