31 жовтня 2015

Свято містики та жахів

Хелловін – свято англомовних країн, яке з кожним роком набуває все більшої популярності в Україні. Але що ми по суті про нього знаємо?  Чорні й помаранчеві кольори, гарбузи-підсвічники, різноманітні костюми, пронизливі «страшилки» — приблизно такі асоціації виникають, коли ми уявляємо це свято…
Хелловін — старовинне кельтське свято, святкується в ніч з 31 жовтня на 1 листопада. Після прийняття християнства його святкували як «надвечір’я Дня всіх святих»
Назва Halloween пішла від слова Hallowe'en — скорочення виразу All Hallow's Eve — надвечірня (переддень) Дня всіх святих.
Традиційно Хеллоуін відзначався навколо багаття, з піснями і танцями, а також зі страшними історіями та легендами про духів, чаклунів, відьом і всякої іншої нечисті.

Насправді, за 2000 років свого існування це свято зуміло зібрати навколо себе численні легенди, історії, традиції і навіть назви. Наприклад, мало хто знає, що в деяких країнах його називають Днем реформації, кельтським Новим роком, Днем мертвих тощо.
Що стосується всім відомої традиції майструвати страхітливі ліхтарі з гарбузів зі свічкою всередині, то походження її також описується легендою. Відповідно до неї, ірландський коваль на ім’я Джек зумів двічі обдурити самого диявола і взяти з нього обіцянку відмовитися від посягання на його душу, що убезпечувало коваля від потрапляння після смерті в пекло. Але не потрапив він і у рай, тому змушений був поневірятися по землі в очікуванні Судного дня. Свій шлях Джек висвітлює шматочком вугілля, ховаючи його від негоди всередині порожнього гарбуза. Англійською гарбуз зі свічкою всередині так і називається: Jack-o-Lantern, що означає «ліхтар Джека».

У деяких країнах спеціально до Хелловіну вирощуються гігантські сорти гарбузів, так як попит на цей городній овоч у свято дуже великий, адже кожен хоче власноруч вирізати найоригінальніший ліхтар з гарбуза і виставити його за своїм вікном, щоб він відганяв від житла злих духів.

У Європі особливо популярні вечірки Хелловіна у стародавніх замках, де вештаються страхітливі привиди. Німці влаштовують жахо-карнавал у замку Франкенштейна, що неподалік Дармштадта.


За язичницькими віруваннями західних європейців у ніч Хелловіну відчиняються двері у потойбічний світ, і духи померлих приходять на землю, щоб знайти собі відповідне тіло. Тому від усіляких скелетів, вампірів та привидів, що можуть постукати у ваші двері, досвідчені люди радять відкупитися — насипати торбу гостинців-ласощів.

Для цього свята характерним є переодягання. Переодягаються як діти так і дорослі. Найчастіше переодягаються в костюми фей, кажанів, різноманітних духів, відьом, гарбузів, скелетів, зомбі, мертвих, упирів. Найпоширеніші фарби для свята: чорний, помаранчевий, сірий, білий, жовтий та червоний. 
  

А ми пропонуємо вам перед найстрашнішим святом року, Хеллоуїном, для створення правильного настрою, погортати строрінки цих книг:

Немає коментарів:

Дописати коментар