16 травня 2017

Цікава книга для підлітків.


Цікава книга для підлітків - якою вона має бути? І що вона повинна нести своєму юному читачеві? За допомогою нашої статті ви зможете відповісти на ці питання, а також вибрати хорошу і цікаву книгу для читання своїй дитині.


Значення книг у формуванні особистості дитини 
Потрібно визнати, що ще пару десятиліть тому підлітків було складно відірвати від читання книг або наукових журналів. Діти за власним бажанням відвідували бібліотеки, читали вдома, на вулиці і навіть на перервах, а хто - і на уроках. Для багатьох школярів було справою честі роздобути для себе цікаві книги для читання. Підліткам XXI століття, на жаль, потрібен тільки Інтернет і комп'ютерні ігри. Справедливості заради треба сказати, що не всім, але більшості з них. А багато сучасні школярі і зовсім не знають, як це - тримати в руках і читати звичайну паперову книгу. І винні в такій ситуації в першу чергу батьки. Адже саме вони зобов'язані з самого дитинства прищепити дитині любов до читання художньої літератури, бажання пізнавати навколишній світ у всіх його подробицях.
Варто відзначити, що підлітковий вік (Від 11-12 до 16-17 років) - це найважливіший період у розвитку особистості людини. Саме в цей час людина повинна насичуватися знаннями, досвідом. І саме в підлітковому віці у свідомості формуються стійкі алгоритми і норми правильної поведінки в нашому світі. Важливу роль у цьому процесі відіграє саме література, яку дитина читає. Цікава книга для підлітків повинна не тільки задовольняти їх цікавість. Вона повинна ще й повчати, і виховувати читача. Ось чому до вибору книг для своїх дітей потрібно підходити вкрай серйозно.
Список цікавих книг для підлітків 

Ми спробуємо допомогти вам вирішити цю проблему. Нижче представлений список з 20 найбільш корисних і цікавих (на наш погляд) творів для дитини. У ньому можна знайти як класичні, так і цікаві сучасні книги для підлітків:
  •  "Діти капітана Гранта" (Жюль Верн).
  •  "Біле Ікло" (Джек Лондон).
  •  "Вершник без голови" (Майн Рід).
  •  "Пригоди Аліси" (Кір Буличов). 
  • "451 градус за Фаренгейтом" (Рей Бредбері).
  •  "Маленький принц" (Антуан де Сент-Екзюпері).
  •  "Аліса в країні чудес" (Льюісс Керолл).
  •  "Таємничий острів" (Жюль Верн). 
  • "П'ятнадцятирічний капітан" (Жюль Верн).
  •  "Загублений світ" (Артур Конан Дойль).
  •  "Гаррі Поттер", цикл книг (Джоан Роулінг).
  •  "Опудало" (Володимир Железников).
  • "Вам і не снилося" (Галина Щербакова). 
  • "Шоколадна війна" (Роберт Кормье). 
  • "Перш, ніж я впаду" (Лорен Олівер). 
  • "Викрадач тіней" (Марк Леві).
  •  "Над прірвою в житі" (Джером Селінджера).
  • "Воно" (Стівен Кінг).
  •  "Курс виживання для підлітків" (Снайдер Ді). 
  • "Щоденник Принцеси" (Мег Кебботт). 

Зрозуміло, цей перелік не вичерпний, цікавих і цікавих творів, звичайно ж, набагато більше. Але ми, на жаль, обмежені рамками цієї статті. Ще хотілося б відзначити, що при виборі тієї чи іншої книги для підлітка, батькам потрібно велику увагу приділяти її якості та змісту. Адже другосортного продукту на сучасному книжковому ринку більш ніж достатньо.
Цікаві книги для хлопчиків-підлітків
 Само собою зрозуміло, що інтереси юнаків і дівчат у підлітковому віці дещо відрізняються. Тому при виборі книг своїй дитині потрібно враховувати не тільки віковий фактор, а й гендерний. Хлопчикам однозначно сподобаються пригодницькі цікаві книги (фантастика для підлітків в тому числі). А ось дівчатка більше зацікавляться книгами з романтичним сюжетом - про лицарів і принцес. Проте всі ці відмінності досить умовні і нав'язані насамперед стереотипами гендерного виховання. Насправді ж чіткої межі між літературою для хлопчиків і для дівчаток немає. Молоду дівчину також може зацікавити фантастичний роман, а юнаків, у свою чергу, можуть залучити цікаві книги про любов підлітків та їх взаємини.  Але все ж, якщо ваша дитина - підліток-хлопчик, то ви сміливо можете підібрати для нього одне з захоплюючих творів Жюля Верна, Луї Буссенара або ж Майна Ріда. Сподобаються хлопчикові і пригодницькі детективи Артура Конан Дойля або ж епічний роман "Володар Кілець" Джона Толкієна.


Цікаві книги для дівчаток-підлітків

Любов і романтика - ось що в першу чергу шукають дівчатка-підлітки в художній літературі. Адже такі книги допомагають юної леді розібратися в своїх особистих почуттях та заворушеннях. З класики дівчині можна запропонувати такі прекрасні радянські твори, як "Опудало" або "Вам і не снилося". Із сучасних авторів досить цікаві книги для дівчаток-підлітків пише Галина Гордієнко. У її творах є абсолютно все: і романтика, і пригоди, і навіть містика! З пригодницької літератури дівчинці можна запропонувати почитати один із творів Кіра Буличова, в яких розповідається про незвичайну дівчинку Алісу. Тим більше що в роботах цього автора є місце не тільки пригодам, але також простим і гарним людським почуттям - доброті, любові і відданості.

На закінчення ... 
Таким чином, цікава книга для підлітків повинна бути не тільки захоплюючою, але і повчальною. Вона повинна виховувати дитину, формувати норми поведінки в суспільстві. Ось чому до вибору книг для своїх дітей батькам варто підходити дуже серйозно і відповідально. Сподіваємося, що представлений в нашій статті список цікавих книг допоможе батькам впоратися з цим непростим завданням.










Немає коментарів:

Дописати коментар