02 квітня 2015

Андерсен – творець літературної казки




«...Я твердо вирішив писати казки!»
                           Г.-К. Андерсен 

Є поблизу зелених берегів Данії невеличкий острів Фюн. Саме там у м. Оденсі в сім'ї шевця Ганса Андерсена та його дружини Ганни-Марії 2 квітня 1805 р. народився син Ганс-Крістіан, якому судилося стати найзнаменитішим казкарем світу.У ранньому дитинстві Ганс Крістіан був замкнутою дитиною з великими блакитними очима. Він сидів у кутку і займася своєю улюбленою грою - ляльковим театром. Це захоплення він зберіг і в юності.
В 14 років він покидає рідне місто, щоб пошукати щастя в КопенгагеніГансу довелося самому заробляти собі на прожиття. Він був підмайстром спершу в ткача, потім у кравця, працював на сигаретній фабриці. Ганс-Крістіан хотів стати актором. І хоча тут його спіткала прикра невдача, однак перші спроби писати власні п’єси були помічені. Йому надають стипендію і право безкоштовного навчання у латинській школі. У 1828 р. Ганс-Крістіан стає студентом Копенгагенського університету.
 Молодий Андерсен починає писати вірші і у 1827р. друкує поезію”Вечір”. А вже через три роки виходить друком його перша збірка.
З 1835 р. друкує казки, яких за 40 років написав 156. “Казки, розказані дітям” зажили всесвітньої слави. Він створював казки на власні сюжети, підказанні самим життям у далеких і тривалих подорожах. А таких Андерсен звершив аж 29, побувавши не тільки в країнах Європи, але й в Азії, і навіть в Африці.

Казки Андерсена однаково цікаві і дітям, і дорослим.  Геніальний датський казкар Андерсен належить до тих улюблених дітьми письменників, слава яких зростає з року в рік, а твори Андерсена майбутні діти так само любитимуть, як і юне покоління нашого часу.









У 1953 р. в Данії засновано міжнародну Андерсенівську премію. Раз на два роки 2 квітня Міжнародна Рада з книг для дітей проголошує чергового лауреата Золотої медалі Ганса Крістіана Андерсена — автора кращої дитячої книги. Цю нагороду називають Малою Нобелівською премію.


А 2 квітня, у день народження казкаря, відзначається міжнародний  День дитячої книги. 

2 коментарі:

  1. Поздравляю - начало положено! Прекрасный блог, интересная информация! Яна Леонидовна

    ВідповістиВидалити