26 лютого 2015

Обережно ГРИП!


У Миколаєві з 25 лютого по 4 березня всі школи закриті на карантин через підвищення захворюваності на грип та гострі респіраторні  вірусні захворювання (ГРВЗ).




Організуй карантин правильно
Якщо в будинку з'явився хворий, потрібно зробити все, щоб зменшити концентрацію вірусу в повітрі і обмежити потрапляння інфекції на домашні предмети побуту. Для цього влаштуйте карантин за всіма правилами.
·         Ізоляція хворого допоможе уникнути розповсюдження хвороботворної інфекції по будинку. Виділіть для хворого окрему кімнату, вхід в яку без особливої потреби для інших членів сім'ї повинен бути заборонений.
·         Провітрювання. Не забувайте запускати в кімнату хворого свіже повітря. Так ви значно зменшите концентрацію збудників хвороби в кімнаті. Рекомендується провітрювати приміщення 3-4 рази на день по 20-30 хвилин.
·         Гігієна приміщення - дуже важливий пункт при карантині. У пилу хвороботворні віруси накопичуються, відповідно щоденне вологе прибирання допоможе значно зменшити концентрацію хвороботворних часток.
·         Окремий посуд. Виділіть хворому окремий набір посуду: виделка, ложка, ніж, тарілка, чашка. Слідкуйте, щоб ніхто не використав ці предмети. Обдавайте періодично їх окропом.
·         Окремий рушник. Рушник також повинен належати тільки хворому і знаходитися в його кімнаті.
·         Одноразові хустки. Краще користуватися одноразовими хустинками і своєчасно їх викидати.
·         Марлева пов'язка. При контакті з хворим треба одягати марлеву пов'язку, яку необхідно міняти щодня.

    Хворий особливо заразний під час інкубаційного періоду, коли він ще не підозрює про хворобу, і в перші 5-7 днів хвороби. Ризик заразитися остаточно зникає тільки, коли нормалізується температура тіла.
Карантин потрібен не тільки для того, щоб не заразити оточуючих. Посидіти вдома корисно і «грипуючому». Лікарі стверджують, що потрібно вилежати хворобу, інакше сильно зростає ризик розвитку ускладнень.



Профілактика грипу та ГРВЗ
Віруси грипу досить агресивні, щоб впоратися з ними, наш організм повинен володіти потужним імунітетом. Подбайте про свій імунітет, і ваш організм зможе протистояти інфекції.
Щоб імунітет був високим потрібно:
·         Правильно харчуватися. З їжею ми повинні отримувати всі необхідні речовини. І обов'язково в організм повинна потрапляти необхідна кількість вітамінів.
·         Приділяти увагу фізичним навантаженням. У цьому допоможуть ранкова зарядка, прогулянки і пробіжки. А ось відвідування тренажерного залу і басейну на час епідемії грипу краще припинити.
·         Загартовуватися. Процедури, що гартують,  допоможуть тримати організм в тонусі.

   Лікарі рекомендують для профілактики грипу проводити щорічну вакцинацію. Це допоможе не захворіти або перенести хворобу в легкій формі.
    Постарайтеся по можливості уникнути «дотику» з інфекцією: уникайте людних місць, частіше мийте руки і не перебуваєте поруч із носієм інфекції.

Такі нескладні заходи допоможуть вам вберегтися від хвороби!

Будьте здорові!




Немає коментарів:

Дописати коментар